.
Winnica „Miłosz” należy do Marty Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza. Winnicę założono w 2004 roku we wschodniej, bardzo malowniczej, części Wału Zielonogórskiego, na kulminacji, gdzie winorośl ma kilkusetletnią historię uprawy. Jeszcze przed wojną było tutaj kilkanaście hektarów winnic. Powierzchnia uprawy to około 1,5 ha, gdzie posadzono odmiany winorośli szlachetnej, m.in.: pinot noir, devin, müller-thurgau, traminer i zweigeltrebe.
Dla zwiedzających przygotowano specjalną altanę oraz pomieszczenie degustacyjne w piwnicy, którą oddano do użytku w kwietniu 2012 roku. W tym też roku winnica wprowadziła swoje wina do sprzedaży. Produkty winnicy zdobyły wiele nagród na konkursach winiarskich. Aktualna powierzchnia wszystkich nasadzeń Krzysztofa Fedorowicza to około 3 ha, także w Zaborze i jeszcze pod Droszkowem. Uroku winnicy dodaje dom zbudowany z drewnianych bali, z którego tarasu rozpościera się piękny widok na największą samorządową winnicę w Polsce. Specjalnością kulinarną Marty Pohrebny są lokalne ślimaki winniczki, dziczyzna z żurawiną w sosie z czerwonego wina i ciasto czekoladowe.